„Dacă această modificare va trece, vom fi în imposibilitate să aplicăm sancțiuni, să aplicăm interdicțiile pentru persoanele care au comis incidente de integritate. Altfel spus, persoanele care au comis incidente de integritate – incompatibilități sau conflicte de interese – vor putea să se rotească pe funcții, să ocupe alte funcții și nu vor putea fi sancționați”, a declarat președintele Agenției Naționale de Integritate, Bogdan Stan.
El a spus că nu are încă o evaluare a efectelor modificării legii ANI, acest lucru urmând să se întâmple după votul din Senat, în calitate de cameră decizională.
„Potențial orice funcție care este exercitată pe perioada unui mandat determinat – aleși locali, parlamentari șamd nu vor mai putea fi sancționați”, a adăugat el.
El a mai spus că dacă modificarea legii ANI va fi votată la Senat în forma Camerei Deputaților, are în vedere „orice pârghie legală pentru apărarea legii”.
„Inclusiv (atacarea la CCR – n.r.). Noi nu avem calitatea de a face noi acest lucru, dar avem în vedere și această cale de urmat în viitor”, a conchis președintele ANI.
Legea care modifică legea ANI a fost adoptată, luni, de plenul Camerei Deputaților, cu 167 de voturi „pentru, 90 de voturi „împotrivă și 2 abțineri
În ședința Comisiei juridice de săptămâna trecută a fost votat un articol care prevede că interdicțiile aplicate deputaților și senatorilor pe baza rapoartelor de evaluare întocmite de ANI și la care s-a constatat nerespectarea prevederilor legale privind conflictul de interese în perioada 2007-2013, până la intrarea în vigoare a Legii nr. 219./2013 pentru modificarea și completarea Legii nr. 96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor, încetează de drept.